tipsy, tipsy żelowe, paznokcie, manicure, pedicure, maniure ślubny, wzorki, french
Strona główna
Dzisiaj jest 28-3-2024

Czego nie lubią paznokcie...

Nieodpowiednich pilników.

Zrezygnuj z metalowych, bo strzępią płytki, unikaj tekturowych, są przeznaczone do tipsów i paznokci u stóp. Bez obaw używaj pilników szklanych i kamiennych. Paznokcie piłuj w jednym kierunku, inaczej będą się rozdwajać.



Nieprawidłowego wycinania skórek.

Zbyt głębokie wycinanie powoduje powstanie nierówności na płytce paznokcia, które czasem pękają. Najlepiej nie wycinać, tylko odsuwać skórki drewnianym patyczkiem po posmarowaniu oliwką lub specjalnym preparatem.



Zbyt częstego polerowania paznokci.

Po użyciu polerki wyglądają one ładniej, a położony lakier dłużej się trzyma. Ale wygładzanie niszczy płytki, dlatego pozwalaj sobie na ten zabieg tylko raz w miesiącu. Pod warunkiem że masz grube i mocne paznokcie.



Nieostrożnego czyszczenia.

Zanieczyszczenia spod paznokci usuwaj delikatnie szczoteczką lub drewnianym patyczkiem. Zbyt brutalny zabieg spowoduje podważenie płytki, a przez to łatwiejsze przenikanie grzybów i bakterii.



Malowania bez podkładu.

Lakier wysusza paznokcie, matowi je i osłabia. Konieczna jest specjalna baza, która chroni płytki przed zażółceniem i wysuszeniem, a także przedłuża trwałość lakieru. Jeśli chcesz, żeby manikiur trzymał się długo, na bazę i lakier nałóż jeszcze preparat nawierzchniowy.



Dieta dla paznokci 

Jeśli chcesz mieć ładne i zdrowe paznokcie, jedz: warzywa liściaste, takie jak: cykoria, szpinak, sałata(zawierają: witaminy A, B1, B2, C, E, żelazo, flawonoidy), ryby i tran (zawierają: nasycone kwasy tłuszczowe, witaminy B1 i B2), płatki owsiane (zawierają: cynk, krzem, magnez, siarkę, żelazo), orzechy (zawierają: cynk, magnez, siarkę), sery (zawierają siarkę, witaminy A, B12), pomidory (witaminy A, C, cynk).

Powered by dzs.pl & Hosting & Serwery